02-07 21:30Eerste Kwartier De Maan is in de fase van Eerste Kwartier. De rechter helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is vooral in de avond en vroege nacht zichtbaar. Rond, en vooral voor Eerste Kwartier is een goed moment om het maanoppervlak waar te nemen; Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan komt de Zon net op. De lange schaduwen van de bergen en kraterranden brengen een extra diepte-effect met zich mee en het maanoppervlak krijgt daarmee, bekeken door een kijker, een duidelijk driedimensionaal karakter. Zie ook de maandelijkse maanfasekalender.
03-07 00:00DSS-foto van de open cluster M11Juli is een goede maand om de open cluster M11, ook bekend als de Wild Duck cluster, op te zoeken. M11 is te vinden in het sterrenbeeld Schild, heeft een magnitude van 5,8m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 14,0’. De opkomst van dit object is om 20:19 uur, de ondergang om 07:12 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:46 uur, op 32° boven de horizon. Voor het waarnemen van deepsky-objecten is de precieze datum minder belangrijk dan een donkere, liefst maanloze, hemel. Een donkere locatie en een datum rond Nieuwe Maan zijn aan te raden, bijvoorbeeld in de week rond 25 juni. Om een donker moment zonder Maan te vinden kunnen de schemerdiagrammen in het hoofdstuk De Zon van pas komen. Voor het waarnemen van een relatief helder en scherp deepsky-object als deze open cluster is een verrekijker (op een statief) al voldoende, al geeft een (kleine) telescoop meer details weer. Zie deze detailpagina voor M11 voor meer gegevens. Zie voor andere mooie en opvallende deepsky-objecten de pagina Deepsky-objecten per maand. Foto: DSS.
03-07 21:54De Aarde is in het aphelium. De afstand van de planeet tot de Zon is op dit moment groter dan gemiddeld: circa 1,017AE, of zo'n 152,088 miljoen km. De Zon lijkt nu, vanaf de Aarde gezien, kleiner dan gemiddeld, en hiermee ontvangt de Aarde door de grotere afstand bijna 3,5% minder licht en warmte van de Zon. Hierdoor zijn de zomers op het noordelijk halfrond meetbaar koeler dan die op het zuidelijk halfrond, maar ook ruim een week langer! De Aarde staat dan ook circa 5 miljoen km (2%) verder van de Zon dan bij het perihelium, in januari.
03-07 23:38KaartjeDe Maan staat 1,6° ten zuidwesten van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd (+1,0m). De dichtste nadering vindt om 23:38 plaats, bij ons op 13° hoogte boven de zuidwestelijke horizon. De Maan is voor 60% verlicht. Voor de zichtbaarheid van Maan en deepsky-objecten, zie Vannacht aan de hemel.
04-07 00:00DSS-foto van de planetaire nevel M57De maand juli is zeer geschikt om de planetaire nevel M57, genaamd de Ringnevel in Lyra, te zien. M57 staat in het sterrenbeeld Lier, heeft een helderheid van 9,0m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 2,5’. De opkomst van dit object is om 15:59 uur, de ondergang om 11:29 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:44 uur, op 71° boven de horizon. Zie deze detailpagina voor M57 voor meer gegevens. Foto: DSS.
04-07 06:38MercuriusMercurius is in grootste oostelijke elongatie en te vinden aan de avondhemel. Mercurius staat op een afstand van 25°56’ ten oosten van de Zon, beweegt achter de Zon aan en gaat 's avonds na de Zon onder. De helderheid van de binnenplaneet is +0,4m, hij is voor 40% verlicht en zijn schijnbare diameter is 8,1”. Aan het einde van de burgerlijke schemering, rond 22:50 uur, staat Mercurius nog slechts 3° boven de horizon, in het westnoordwesten. Deze avondverschijning is dus ongunstig (zie Waardoor zijn Mercurius en Venus soms ver van de Zon slecht zichtbaar? in de veelgestelde vragen voor meer informatie over de wisselende zichtbaarheid van de binnenplaneten met de seizoenen). De planeet gaat om 23:15 uur onder, 01:13 uur na de Zon. Er is een horizonkaart voor deze verschijning beschikbaar. De grootte van het stipje op de kaart geeft de helderheid weer. Mercurius is helderder voor de grootste avondelongatie dan erna. Om Mercurius te vinden kan een verrekijker handig zijn. Zie de tabel Grootste elongaties van Mercurius voor meer elongaties.
05-07 04:28Maan in het apogeumDe Maan staat in het apogeum; het punt van zijn baan om de Aarde dat het verst van de Aarde ligt. De afstand tot de Maan bedraagt op dit moment 404627 km. Door de grotere afstand lijkt de Maan nu kleiner aan de hemel te staan dan gemiddeld: 29’31,9”. De Maan is op dit moment wassend, voor 70% verlicht en hij is vooral 's avonds in het zuiden en aan het begin van de nacht in het westen zichtbaar. Het kaartje toont de Maan om 22:49 uur in het sterrenbeeld Weegschaal, op 14° boven de horizon, in het zuidzuidwesten. Met een verrekijker op een statief zijn, vooral op de grens tussen licht en donker op de Maan, de maankraters goed te zien. Zie de applet Verschijnselen van de Maan voor meer gegevens.
07-07 22:44KaartjeDe Maan staat 1,0° ten zuiden van Antares, de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen (+1,0m). De dichtste nadering gebeurt om 18:37, bij ons 8° onder de horizon en bovendien bij daglicht. De samenstand is te zien rond 22:45 uur. Het tweetal staat dan in het zuiden, op een hoogte van ongeveer 11°, op een afstand van 2,0° van elkaar. De Maan is voor 91% verlicht. Voor de zichtbaarheid van Maan en deepsky-objecten, zie Vannacht aan de hemel.
07-07 23:15De Maan bedekt AlniyatDe Maan bedekt Alniyat (τ Scorpii), een ster van magnitude +2,8 in het sterrenbeeld Schorpioen. De ster verdwijnt om 23:15 achter de dunne onverlichte maanrand en komt om 23:30 uur weer tevoorschijn aan de verlichte kant van de Maan. De Maan staat bij de intrede 10° boven de horizon, bij de uittrede is dat 10°, voor een waarnemer in Utrecht. De bedekking is rakend; in het zuiden en midden van onze streken wordt de ster niet bedekt. De Maan is voor 91% verlicht, wat het waarnemen van de bedekking er niet gemakkelijker op maakt. Deze tabel toont de details van de bedekking voor een aantal plaatsen in Nederland en België.
10-07 22:36Volle Maan Het is Volle Maan. De Maan staat tegenover de Zon aan de hemel. Hierdoor is de Maan vrijwel de hele nacht zichtbaar. De verlichte kant van de Maan is naar de Aarde gekeerd. Hoewel de Volle Maan veel opvallender is dan iedere andere maanfase, is dit niet het beste moment om de Maan waar te nemen. Voor een waarnemer in het midden van het deel van de Maan dat naar de Aarde toe gekeerd is staat de Zon in het zenit, en doordat het zonlicht vanuit de richting van de Aarde komt zien we vanaf de Aarde geen schaduwen van bergen en kraters, zodat er nauwelijks contrast is in het maanbeeld. Daar komt nog bij dat de Volle Maan andere, zwakkere hemelobjecten overstraalt, zodat deze niet of nauwelijks zichtbaar zijn.
11-07 01:14De Maan bedekt SAO 188192De Maan bedekt SAO 188192, een ster van magnitude +5,6 in het sterrenbeeld Boogschutter. Om 01:14 wordt de ster bedekt door de verlichte maanrand en om 02:10 komt deze weer tevoorschijn van achter de zeer dunne onverlichte rand. In Utrecht staat de Maan dan 10°, respectievelijk 11° boven de horizon. De Maan is voor 100% verlicht, wat het moeilijk maakt om de bedekking waar te nemen. Zie deze tabel voor details van de bedekking voor een aantal locaties in Nederland en België.
13-07 04:44KaartjeVenus staat 3,2° ten noorden van Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier (+0,9m). De dichtste nadering gebeurt om 18:25, in onze streken op een hoogte van 0°, maar bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 4:45 uur, of op 14 juli rond 4 uur. Het tweetal staat in het eerste geval boven de oostnoordoostelijke horizon, op een hoogte van ongeveer 13°, op een afstand van 3,2° van elkaar. In het tweede geval staan de twee hemellichamen op circa 7° boven de oostnoordoostelijke horizon, zo'n 3,2° van elkaar vandaan. Venus heeft op dit moment een helderheid van -4,1m. De pagina Vannacht aan de hemel toont wanneer planeten en deepsky-objecten te zien zijn.
13-07 06:07Saturnus is stationair Saturnus is stationair in ecliptische lengte. De planeet keert zijn bewegingsrichting ten opzichte van de sterren om en gaat tegen de gangbare richting in bewegen. Hiermee begint Saturnus' oppositielus; de planeet wordt de komende tijd alsmaar beter zichtbaar. De planeet is op dit moment met name 's ochtends goed zichtbaar en komt iedere dag een beetje vroeger op. Rond zijn oppositie zal Saturnus vrijwel de gehele nacht zichtbaar zijn, doordat deze rond zonsondergang opkomt en rond zonsopkomst weer ondergaat. Saturnus is met het blote oog als een heldere “ster” vrij gemakkelijk aan de hemel te vinden. Al met een verrekijker op een statief zijn de beroemde ringen van de reuzenplaneet te onderscheiden. Met een telescoop kunnen meer details, zoals de schaduw van de ring op de planeet en de scheidingen in de ringen worden waargenomen, evenals de grootste manen van Saturnus. Zie de maandelijkse slingerdiagrammen voor de manen van Saturnus. De helderheid van Saturnus bedraagt +0,9m, zijn schijnbare diameter is 18,1”. We vinden de planeet in het sterrenbeeld Vissen. Gebruik deze hemelkaart om de planeet te vinden. Voor meer informatie over de positie en zichtbaarheid van de planeet, zie het hoofdstuk Saturnus. Zie de interactieve applet Planeetverschijnselen voor meer gegevens.
14-07 14:38Mercurius is in het aphelium. De afstand van de planeet tot de Zon is op dit moment groter dan gemiddeld: circa 0,467AE, of zo'n 69,818 miljoen km. Vanaf Mercurius lijkt de Zon circa 2,2 maal zo groot als vanaf de Aarde. De planeet ontvangt door de geringere afstand tot de Zon ongeveer 4,7 maal meer licht en warmte dan de Aarde.
16-07 05:00KaartjeDe Maan staat 3,0° ten noorden van Saturnus (+0,9m), in het sterrenbeeld Vissen. De dichtste nadering gebeurt om 10:35, bij ons op 14° hoogte, maar bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 5 uur. De twee objecten staan dan zo'n 35° boven de zuidzuidoostelijke horizon, 3,8° van elkaar vandaan. De Zon staat slechts 5° onder de horizon. De Maan is voor 71% verlicht. Voor de zichtbaarheid van Maan en planeten, zie Vannacht aan de hemel.
18-07 02:37Laatste Kwartier De Maan is in de fase van Laatste Kwartier. De linker helft van de Maan is nu verlicht en de Maan is met name 's ochtends vroeg zichtbaar. Rond, en vooral na Laatste Kwartier is een goed moment om het maanoppervlak waar te nemen; Op de grens tussen het verlichte en het donkere deel van de Maan gaat de Zon net onder. De lange schaduwen van de bergen en kraterranden brengen een extra diepte-effect met zich mee en het oppervlak van de Maan krijgt daarmee een driedimensionaal karakter, gezien door een kijker.
18-07 06:45Mercurius is stationair in ecliptische lengte. De planeet keert zijn bewegingsrichting langs de ecliptica om en gaat tegen de gangbare richting in bewegen. Voor een binnenplaneet gebeurt dit tussen de grootste oostelijke elongatie en benedenconjunctie. Zie de interactieve applet Planeetverschijnselen voor meer gegevens.
20-07 00:00DSS-foto van de planetaire nevel M27Dit is een goed moment in het jaar om de planetaire nevel M27, genaamd de Halternevel, te bekijken. De planetaire nevel staat in het sterrenbeeld Vosje, heeft een helderheid van 8,1m en zijn schijnbare afmeting bedraagt 15,2’. De opkomst van dit object is om 17:38 uur, de ondergang om 09:56 uur en het bereikt zijn grootste hoogte om 01:47 uur, op 61° boven de horizon. Zoek een donkere waarneemplaats en kijk rond Nieuwe Maan, bijvoorbeeld in de dagen rond 24 juli. Om detail te kunnen zien in een zwakker en contrastarm hemellichaam als deze planetaire nevel is een redelijke telescoop nodig. Gegevens van andere fraaie deepsky-objecten zijn te vinden op de pagina Deepsky-objecten per maand. Foto: DSS.
20-07 15:54Maan in het perigeumDe Maan staat in het perigeum; het punt van zijn baan om de Aarde dat het dichtst bij de Aarde ligt. De afstand tussen de Aarde en de Maan bedraagt 368041 km. De schijnbare diameter van de Maan is groter dan gemiddeld (32’28,1”), door de kleinere afstand. De Maan is op dit moment krimpend, voor 21% verlicht en is met name in de late nacht en vroeg in de ochtend goed te zien, in het (zuid)oosten, respectievelijk zuiden. Het kaartje toont de Maan om 4:59 uur in het sterrenbeeld Ram, op 34° boven de oostelijke horizon. Al met een verrekijker op een statief zijn, vooral op de grens tussen licht en donker op de Maan, de maankraters goed te zien. Zie ook de interactieve applet Verschijnselen van de Maan.
21-07 05:00KaartjeDe Maan staat 6,2° ten noorden van Venus (-4,0m), in het sterrenbeeld Stier. De dichtste nadering gebeurt om 21:32, voor een waarnemer in onze streken onder de horizon en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 5 uur, of op 22 juli rond 4 uur. Het tweetal staat in het eerste geval in het oosten, circa 22° boven de horizon, op een onderlinge afstand van 10,2°. In het tweede geval staan de twee hemellichamen in het oostnoordoosten, op zo'n 10° boven de horizon, zo'n 7,9° van elkaar vandaan. De Maan is voor ongeveer 14% verlicht. De pagina Vannacht aan de hemel toont wanneer de Maan en planeten te zien zijn.
23-07 05:15KaartjeDe Maan staat 4,2° ten noorden van Jupiter (-1,9m), in het sterrenbeeld Tweelingen. De dichtste nadering vindt om 05:12 plaats, bij ons op 10° hoogte boven de oostnoordoostelijke horizon en in de schemering. De samenstand is met veel moeite te zien rond 5:15 uur, of op 23 juli rond 5:15 uur. De twee objecten staan in het eerste geval in het oostnoordoosten, op een hoogte van ongeveer 11°, 4,2° van elkaar verwijderd. In het andere geval is de samenstand te zien op circa 11° boven de oostnoordoostelijke horizon, 4,2° van elkaar verwijderd. De Zon staat slechts 5° onder de horizon. De Maan is voor ongeveer 4% verlicht.
23-07 06:42Laatste maansikkelVanochtend kunnen we, onder gunstige omstandigheden, de laatste maansikkel zien voor de komende Nieuwe Maan. Het is op dit moment 1,8 dagen voor Nieuwe Maan; de Maan is voor 3,5% verlicht en afnemend. De schijnbare breedte van de maansikkel bedraagt 1,1’ en is met moeite aan het eind van de nacht, kort voor zonsopkomst, zichtbaar. Bijgaand kaartje toont de Maan om 05:04 uur in het sterrenbeeld Tweelingen, op een hoogte van 11° boven de oostnoordoostelijke horizon. De Zon staat nu 18,8° lager aan de hemel dan de Maan. De Maan komt 2,5 uur voor de Zon op, om 03:19. De afstand aan de hemel tussen Zon en Maan is nu 21,5°. Een waarneemplaats met goed zicht op de horizon is aan te bevelen. Een verrekijker kan van pas komen om de Maan gemakkelijker te vinden. Anders dan de laatste maansikkel speelt de eerste verschijning van de jonge Maan een rol in een aantal traditionele kalenders, om het begin van een nieuwe maand aan te duiden. De laatste dunne maansikkel is gewoon een mooi verschijnsel aan de sterrenhemel. Meer verschijningen en uitleg zijn te vinden op de pagina Eerste en laatste maansikkels.
24-07 05:29KaartjeDe Maan staat 3,1° ten zuiden van Pollux, de helderste ster van het sterrenbeeld Tweelingen (+1,1m). De dichtste nadering gebeurt om 05:34, in onze streken op 6° hoogte boven de noordoostelijke horizon en in de schemering. De samenstand is met veel moeite te zien rond 5:30 uur. De twee objecten staan dan zo'n 6° boven de noordoostelijke horizon, op een onderlinge afstand van 3,1°. De Zon staat slechts 3° onder de horizon. De Maan is voor 1% verlicht.
24-07 21:11Nieuwe Maan Het is Nieuwe Maan. De Maan staat vanaf de Aarde gezien in de richting van de Zon, zodat de donkere kant van de Maan naar de Aarde gekeerd is en de verre zijde van de Maan wordt verlicht. Daarnaast staat de Nieuwe Maan alleen bij daglicht boven de horizon. De Maan is door deze combinatie van oorzaken op dit moment onzichtbaar. Doordat de Maan zowel minimaal verlicht is, als 's nachts onder de horizon staat, zijn de dagen rond Nieuwe Maan een goed moment om deepsky-objecten waar te nemen. De Maan beweegt 2,9° ten noorden langs de Zon, en er vindt bij ons geen eclips plaats. Zie ook: Hoe ontstaan de fasen van de Maan? in de veelgestelde vragen.
25-07 04:24Alle manen oost van JupiterVan 4:24 tot 5:06 uur staan alle Galileïsche manen ten oosten van Jupiter. Vanaf Jupiter gezien zijn dat Europa, Io, Ganymedes en Callisto. Jupiter staat op een hoogte van 6° boven de horizon, in het oostnoordoosten. Een waarneemplaats met een vrije blik op de horizon is hierdoor noodzakelijk. De Zon staat 8° onder de horizon en het schemert. Om de Galileïsche manen van Jupiter te bekijken is een verrekijker op statief al genoeg. Zie ook het slingerdiagram voor de manen van Jupiter.
25-07 19:29De Maan staat 6.8° ten noordoosten van Mercurius (+3.6m), in het sterrenbeeld Kreeft. De dichtste nadering vindt om 19:30 plaats, bij ons op 21° hoogte, maar bij daglicht. De samenstand is vanuit de Benelux niet of nauwelijks zichtbaar.
26-07 22:00Eerste maansikkelAls het weer meewerkt is het vanavond, sinds de laatste Nieuwe Maan, de eerste keer dat we de dunne maansikkel kunnen waarnemen. Het is op dit moment 2,0 dagen na Nieuwe Maan; de Maan is wassend en voor 4,9% verlicht. De maansikkel heeft een breedte aan de hemel van 1,5’ en is aan het begin van de avond te zien, kort na zonsondergang. Bijgaand kaartje toont de Maan om 21:56 uur in het sterrenbeeld Leeuw, op een hoogte van slechts 5,4° boven de horizon, in het westnoordwesten. De Zon staat nu 9,2° lager aan de hemel dan de Maan. De Maan gaat om 22:39 onder, 1,0 uur na de Zon. De afstand aan de hemel tussen Zon en Maan bedraagt 25,5°. Een waarneemplaats met goed zicht op de horizon is aan te bevelen. Een eenvoudige verrekijker kan helpen om de Maan te vinden. In verschillende kalenders begint een maand bij de eerste verschijning van de dunne maansikkel na Nieuwe Maan; ons woord maand komt dan ook van Maan. Los daarvan ziet een jonge maansikkel aan de hemel er fraai uit. De pagina Eerste en laatste maansikkels geeft alle verschijningen en meer uitleg.
26-07 22:15KaartjeDe Maan staat op slechts 16,1' ten noordoosten van Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw (+1,4m). De dichtste nadering van deze nauwe samenstand gebeurt om 23:38, bij ons 9° onder de horizon. De samenstand is met veel moeite te zien rond 22:15 uur. Het tweetal staat dan boven de westnoordwestelijke horizon, op een hoogte van ongeveer 3°, 53' van elkaar verwijderd. Kies een waarneemplaats met vrije blik op de horizon. De Zon staat slechts 5° onder de horizon. De Maan is voor 5% verlicht.
28-07 21:00KaartjeHet maximum van de meteorenzwerm δ-Aquariden vindt vandaag plaats. De meteoren van de δ-Aquariden hebben lange sporen, zijn traag en helder. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 18 meteoren per uur vallen. Rond 4:00 uur staat de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 21°) aan de hemel. Het beste moment om δ-Aquariden waar te nemen is op 29 juli rond 3:00 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo'n 20° boven de zuidzuidoostelijke horizon; niet erg gunstig. Er is dan bij ons ieder uur niet meer dan één meteoor zichtbaar van deze zwerm. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, bij donkere en heldere hemel circa 10–17 meteoren per uur zichtbaar. Op een donkere locatie zijn meer dan twee keer zoveel meteoren te zien als in dichtbevolkt gebied. De Maan stoort niet. Rond 5:15 uur gaat het schemeren en om 5:57 uur komt de Zon op. De piek van deze zwerm is relatief hoog en de duur van het maximum is met 14 dagen vrij lang, zodat er in totaal zeer veel meteoren te zien zijn. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Wanneer het helder is volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen. Zie de detailpagina δ-Aquariden 2025 voor meer informatie over deze meteoren. Zie ook Wat zijn vallende sterren? en Hoe kan ik meteoren waarnemen? in de veelgestelde vragen.
28-07 21:59KaartjeDe Maan staat 2,0° ten zuidwesten van Mars (+1,6m), in het sterrenbeeld Maagd. De dichtste nadering gebeurt om 20:06, in onze streken op 26° hoogte, maar bij daglicht. De samenstand is met veel moeite te zien rond 22 uur. De twee objecten staan dan in het westen, circa 9° boven de horizon, op een onderlinge afstand van 2,1°. De Zon staat slechts 4° onder de horizon. De Maan is voor 17% verlicht. Voor de zichtbaarheid van Maan en planeten, zie Vannacht aan de hemel.
29-07 22:00KaartjeHet maximum van de meteorenzwerm δ-Cassiopeiïden vindt vandaag plaats. Wanneer de radiant in het zenit zou staan, zouden er van deze zwerm naar verwachting gemiddeld zo'n 10 meteoren per uur vallen. De radiant van de zwerm staat rond 6:00 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 79° boven de horizon. Het beste moment om δ-Cassiopeiïden waar te nemen is op 30 juli rond 3:00 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 64° boven de horizon, in het noordoosten. Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting slechts ongeveer 3–7 meteoren van deze zwerm zichtbaar. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, bij donkere en heldere hemel circa 11–18 “vallende sterren” per uur te zien. Op een goed donkere plek zijn circa vijf keer zoveel meteoren te zien als in dichtbevolkt gebied. De Maan stoort niet. Rond 5:15 uur gaat het schemeren en om 5:58 uur komt de Zon op. De piek van deze zwerm is relatief hoog, maar de lengte van het maximum is met 5,2 dagen vrij kort, waardoor het totaal aantal meteoren in deze zwerm toch niet al te groot is. Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Wanneer het helder is volstaat het blote oog, terwijl een ligstoel en warme kleding voor extra comfort kunnen zorgen. Zie de detailpagina δ-Cassiopeiïden 2025 voor meer informatie over deze meteoren. Zie ook Wat zijn vallende sterren? en Hoe kan ik meteoren waarnemen? in de veelgestelde vragen.
30-07 22:30KaartjeDe Maan staat 1,4° ten zuiden van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Maagd (+1,0m). De dichtste nadering vindt om 07:09 plaats, onder de horizon voor een waarnemer in de Benelux en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand op 30 juli rond 22:30 uur, of op 31 juli rond 22:15 uur. Het tweetal staat in het eerste geval in het westzuidwesten, circa 7° boven de horizon, 5,0° van elkaar verwijderd. In het andere geval is de samenstand te zien in het zuidwesten, op zo'n 9° boven de horizon, 7,4° van elkaar verwijderd. De Maan is voor ongeveer 39% verlicht. Voor de zichtbaarheid en andere gegevens van de Maan, zie de pagina Vannacht aan de hemel.